:: PeLaWaT ::

Sabtu, 14 Januari 2012

.: mEnCaRi MiNaT & BaKaT :.

Salam...

Hari ni dah masuk hari ke-14 bulan pertama di tahun baru 2012... Alhamdulillah, syukur sbb masih lg diberi peluang utk bernafas di bumi Allah ni... Mudah²an dipanjangkanlah lg usia dan diberkatilah idup utk hari² yg mendatang... InsyaAllah, Amin... ^_^

Usia pun semakin meningkat la kan... So, minat dlm diri pun seakan² mahu menjelma plak... Mungkin rase diri ni da makin dewasa dan matang kot... (matang la sgt... ikiki) Skrg ni tgh tercari² bakat dan kebolehan dlm diri... Tapi takde la sampai mencari bakat dlm bidang lakonan dan nyanyian lak... Lg pun tak minat la berlakon² ni... hoho... Menyanyi tu minat la sikit²... Cuma mampu SUMBANGkan suara dlm karok jamban je... harhar...

Minat yg saya maksudkan ni ialah minat memasak (mungkin! haha). Skrg tgh seronok belek² mcm² resepi dlm internet ni... Resepi lauk pauk masakan kampung, masakan western, dessert dan mcm² lg la.. Tapi setakat tngk² resepi je la kan... Buatnye lom lg... haha... Pastu suka tngk prog masakan kat TV... Dlm esterot tu kan mcm² cenel dan prog ade kan... So, minat la tngk Rasa Halal, Warung Kita (yg ala² JJCM tu... tp da lama da tak tngk JJCM)... Kat cenel AFC pun ade mcm² prog masakan gak tp kdg² je layan... dan bebaru ni syok layan Masterchef Malaysia... (tak lama sblm tu suka tngk Hell's Kitchen). Mungkin sbb bila suka tngk prog² masakan ni, minat nak masak sendiri resepi² yg sedap² tu baru la nak muncul kot... Sbb saye ni mmg dr dulu tak pandai masak sgt... (ahaha! kantoi lak... tp saya tak malu nak ngaku pong... ngeh3)

So, sikit mase lg saya nak cuba la buat bbrp resepi yg mudah² dulu... Antaranya apam polka dot dan cream puff... (erk! mudah ke? ntah! tak try buat lg...) Tp, sblm tu kena la sediakan peralatan dan bahan²nya ye tak... Haa... tang tu lom start lg oke... huhu... Takpe, saya saje tepekkan gambo ni dulu sbg reminder and encouragement (pergh! spekong tuuu...) utk saya buat masakan ni... InsyaAllah, bila saya dah berjaya buat sendiri, nanti saya share dlm belog ni ek... (tapi, tak tau la bilaaaa... ihihi)... So, let's see the piccas !!

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V

yummeh kann?? credit to Sinar Kehidupanku


pergh! yum yum... credit to cupcakekasih


p/s: entry kali ni tak de kucen... sbb semua tgh tido... hoho~

10 ulasan:

  1. bagus..buat sume tuh nt org jd tukang rasa

    klo gune baucer rm50 beli buku 555 yg harge 60sen, lagi rm49.40 tu burn begitu saje..

    BalasPadam
  2. Wa'alaikumussalam...
    nanti dah siap tolong pos kat umah saya ye? ;p

    BalasPadam
  3. eh! Jgn post kat umah akuLangit..post kat umah Kakak jer..ahaha ;p

    BalasPadam
  4. try tiny dot cupecake..ganti apam:) http://sweetsuecupcakes.blogspot.com/2012/01/tiny-dot-cake-tdc.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. ohoho... ^_~

      thanx 4 da link... =))

      Padam
  5. menariknya apam polkadot tuh...Shaz nnti dah buat kirim2 lah ke sini sket ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. mmg cantik menarik tertarik ko mmg da bom la apam polkadot tu...
      weeeee~~~ =D

      Padam