:: PeLaWaT ::

Rabu, 14 Disember 2011

RaBu TaNpA PeRkATaAn: ♥ ♥ ♥

Salam...






Sweet tak?? Sweet tak?? ^_^
♥♥♥

Isnin, 5 Disember 2011

.: JaLuR :. --- DaLaM kEnAnGaN --

Salam...

Jalur dah pergi... Ye, Jalur DAH PERGI... perginya mengadap Ilahi.... krn Allah lebih Maha Menyayanginye... Patut la semalam tak nmpk kelibat dia... Tak dtg bila dipanggil makan... Dan tak dengar ngiauannya yg riuh keliling umah sptmana yg dia lakukan dlm tempoh seminggu ni... Mungkin Jalur mengiau camtu sbb dia nak bgtahu yg dia akan pergi tak lama lg... Mungkin dia nak ucapkan selamat tinggal kpd Mami nye ni tp saya sikit pun x memahami erti ngiauan nye tu... T_T

Kira² jam 5.30 ptg tadi, tubuh kerasnya ditemui terbujur kaku di tepi umah... En somi yg temuinye dulu... Ade sedikit darah kuar dr mulut dan sedikit najis kuar dr duburnye... Mungkin Jalur keracunan... Mungkin termakan sesuatu yg beracun di luar umah... Ermm.. ntah la.. Punca kematiannye tak diketahui... Apa²pun, jasadnye tlh selamat disemadikan bbrp meter dr tempat dia ditemui mati... 

 Sewaktu mula² ditemui pd Julai lalu...


Hari demi hari semakin comel...
  

Semakin kamcing dgn abg Oghen nye... 
Suka tido sama²...


 Walau makan banyak, tapi tubuhnye tetap tecik je...


 Sejak 10 hari yg lalu, diajar utk duduk di luar umah sbg peneman bbrp kucen baru...


 Wajah terakhir Jalur kira² 3-4 hari sblm pemergiannya...



Akhirnya, pergi jua sekor anak Mami setelah lbh kurg 5 bulan saya menjagenye... Sekejap sgt dia hadir dlm idup saya... Tiada lagi keletah nakalnya... Tiada lagi kedengaran suaranya... Tapi, inilah takdir yg telah Allah tentukan... Walau perit utk diterima, tapi saya perlu redha dan tabah demi anak² bulus yg lain... 



"Jalur, pergilah dikau dengan aman... 
Maafkan segala kekurangan semasa Mami menjage mu...
Semoga dikau tenang berada di sisiNya Yang Maha Esa... 
amin ya rabbal 'alamin..."
"RIP Jalur Tecik Mami"




**Maafkan saya jika entry ini membuatkan kalian sedih membacanye spt saya... Y_Y




Selasa, 15 November 2011

BuKaN mUmMy JaLuR kOt....

Salam...

Korg kenal kan dgn Jalur? 
Alaa, budak tecik yg dijumpai sekor² atas bumbung umah tak lama dulu tuu...
Bagi yg terlepas cerita, leh bace balik kat SINI dan SINI
Jalur skrg dah makin besar...
Umo nye dlm 4 bulan gitu...
Tapi masih lom divaksin lg...
Dah dewormed tapi baru sekali je mkn ubat cacing tu...


 Ni masa memula jumpa...
Umo dlm seminggu dua...


Skrg dah makin comey... (ke.. encem?? hehe)


 Dan dah makin nakal...


 Ni la Aunty yg selalu dtg mkn kat umah ni...
Mase ni tgh bunting lagi utk kali yg ke brp ntah...
Setelah beranak sebulan lbh sebelum Jalur ditemui...
Skrg ni dah beranak dah tapi tak tahu mana anak²nya...


 Memula saspek dia ni mummy Jalur...
Tapi, mungkin bukan kot sbb sela masa dia beranak dan Jalur ditemui agak musykil di situ...
Sbb mcmana umo Jalur tu baru seminggu dua pd hal Aunty dah sebulan lbh beranak...?
so, kesimpulannye... Aunty bukan mummy Jalur kot...

**KOTTT??? haha... musykil lagi... ;p




Isnin, 14 November 2011

...nOm NoM nOm...

Salam...

Beberapa malam yg lepas, bagi bebudak 3 hekor ni makan wet food...
Sudah tentulah jenama Qiut yg disukai oleh mama² dan papa² kucen... hehe...
Tapi, bebudak kat umah ni jarang dpt makan sedap camni...
Biasanye saya bagi ikan rebus je sbg makan malam...
Ni pun sbb stok ikan kembung kat umah ni da abis...
Jadi, dpt la bebudak ni merasa Qiut sampai tak toleh kiri kanan lagi...
ehehehehe... ^_^


Jalur, Oghen & Iyau: nom nom nom... shedapppnye wehh....


Jalur: eh! mcm cedap je ko nye ni Oghen... nak cikit!
Oghen: wehh! sebok ah ko ni Jalur... ko nye tu kan tak bis lg kottt...
Jalur: alaa... tak kira... nak cikit gak... nom nom nom...


Iyau: (ckp dlm ati) halamak! kena abiskan cepat nih... 
bkn leh caye si tecik tu... suka tibai org lain nye...
ngap ngap NGAPPP!!



**Mami: ekekeke... krup krap krup...
(sambil kunyah serdak beskot raye aritu....)


Selasa, 13 September 2011

IdEa MaSiH BeKu


Salam...

aduihh... nampaknye sy ni bkn seorg blogger yg terbaik...
mana x nye, bkn setiap masa atau setiap hari sy rajin nak hapdet blog ni...
hobi sy mmg suka menulis tp sy lbh prefer menulis atas kertas jika nak luahkan ape²...
sbb bila menulis dgn pen, sy leh ekspresikan emosi sy dgn mcm² gaye tulisan...
dan bila dibace semula tulisan sy tu nanti sy akan rasa terhibur 
w/pun penulisan sy berbaur sedih atau sendu...
huhuhu...

puas sy pikir²kan idea ape yg terbaik utk dinukilkan di sini...
mmg sah!! BEKU!! nothing to share...
w/pun dah berbagai² perkara berlaku sejak kebelakangan ni...
agaknye sesape yg jd follower blog sy ni pun bosan sbb sy x hapdet begitu lama...
maap ek korg... time hari raye ni x leh marah²...
hihihihi....

"citer je la psl bebudak bulus tu..."
mungkin ade yg mengusulkan pendapat ni...
ye, mmg tu usul yg bernas tapi masalah prob nye still x de pe 
yg menarik nak citer psl bebudak tu...
tapi bila sy bace blog² kengkawan kucen yg lain, mcm² citer yg diorg leh wat kan...?
siap berdialog² bagai tapi still leh nmpk menarik gak...
mmg sy kagum dgn diorg² ni... 
ade je idea nak wat...
=))

ape²pun, sy hrp masih ade la yg sudi menjengah blog yg x seberapa ni ek...
jutaan terima kasih sy ucapkan buat korg yg sudi mem'follow' 
mahupun yg cuma singgah sekejap je...
sy amat² menghargainye...
since skrg ni masih bln Syawal (bkn bln Abg Madan lg ye.. hihi),
sy nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
dan MAAF body & soul ZAHIR BATIN jua buat semua... =D

                                          credit to unikversiti.blogspot

Sekian, wassalam...



Khamis, 25 Ogos 2011

:: aMaZiNg aNiMaL LoVeRs bLoG aWaRd ::

Salam...

Waahhh... happy nye sbb ni la 1st time dpt award drpd kengkawan blogger ni...
Maklum la sy ni kan baru je berblog...
Thanks Masniza Shaheeda dr KittyWorld sbb sudi beri award ni pd sy...
Thanks gak pd MeowwMania sbb create award ni khas utk para animal lovers sekalian 
sempena birthday yg ke-2 blog cik MM tu... =D

Sila ikuti langkah berikut :

1. Kopipes award ini di blog anda (klik kanan 'Save Image As..') *setkan size kpd 'original size' utk gmbr yang terang, jelas dan nyata.

2. Ucapkan terima kasih kpd orang yg telah mengetag anda (letak nama dan link blog)
trimas bebanyak ek Masniza Shaheeda dr Kittyworld (http://cutekitty85.blogspot.com/) sbb sudi tag saye utk terima award ni... i loikeeee!!! hihihi~

3. Jawab soalan berikut :

a) Apakah amazing-nya memiliki blog pencinta haiwan ini?
bila ade blog² cenggini dpt la:
- kongsi mcm² cite psl meow² yg comel² belaka tu...
- leh tmbh² kenalan dr kalangan yg sama minat ngan kita...
- timba plbgi ilmu ttg pjagaan meow² dr segi kesihatan, pemakanan & kecomelan mereka... =D

b) Dalam ramai-ramai jebon meowwmania, jebon manakah yang berkenan di hati anda dan mengapa?
sy suka semuaaaaaa-muaaaaa jebons yg ade... (hehe... leh tak??) sbb bebudak tu mcm² kerenah & terjal je memasing.... rasa nak geget je tinge n babap montot diorg... haha!

4. Tag 4 blog pencinta haiwan yang anda rasakan Amazing!
- blog Kak Kim sbb ade abg madan yg encem... i luv u abg madan... hiksss!
- blog teDi sbb bkenan tngk dak onchet yg itam menawan tu... ahaks!
- blog Cikgu a.k.a Tatak sbb byk shomey² yg menawan ati dinda... eh! dinda?? =P
- blog Cat-from-Sydney sbb ade kucen omputeh yg suka "purrr... meow" & "evil laugh"... har har har~

5. Maklumkan kepada 4 blogger tadi bahawa mereka telah di tag.

  
**Berikut merupakan kata2 dari pihak penaja**

Award ini hanya lah untuk suka suka, sekadar untuk merapatkan lagi silaturrahim di kalangan blogger pencinta haiwan. Terima kasih kerana sudi menerimanya, saya amaaaaat berbesar hati *sambil kembang-kembang hidung 

Semoga kita semua tidak akan pernah berputus asa dan akan terus melakukan apa yang kita lakukan, membantu sesama makhluk tuhan sama ada manusia mahupun haiwan, insya'Allah

p/s: kawan-kawan boleh juga rujuk di SINI untuk melihat senarai blog pencinta haiwan.

Jumaat, 22 Julai 2011

BuKaN aNaK aUnTy kOt...


Salam...

Si kecik baru semalam tu kan sy rase bkn anak Aunty kot...
Sbb Aunty tu beranak lbh kurg 6 mggu lps...
Masa cuti sekolah bulan 6 aritu...
Pd hal si kecik ni nmpk mcm umo baru sminggu dua je...

Aiii... anak sape la plak ni kan...
Cian dia kena tinggal sesekor atas bumbung kelmarin...
Tentu dia tercari² ibunye yg sy x tahu sape tu.. huhu...

Asyik nangis je dak tecik tu...
Bila dikurung dlm sangkar, meronta² nak kuar...
Bila dilepaskan ke luar sangkar, bebudak 2 hekor tu lak jakun...
Disembur² n dilepuk² kawan tu...
Huhuhu...

Sayu je muka comel si kecik ni...

Tercari² ibunya yg ntah ke mana...
~
~
~
~
~
~
~

Haa... budak ni pun sama... Tercari² ibunya...
Sampai lengan kita dihisap²nya macam nenen...
Tak puas nenen kat mak dia la tu...

Dan sememangnya Oghen bukan anak Aunty...
Heh heh!

Khamis, 21 Julai 2011

Si KeCiK BaRu


Salam...

Sejak malam tadi ade terdengar suara comel mengiau² ntah dr mana datangnya...
Sampai la pagi tadi masih kedengaran lagi...
En. somi soh sy tengok²kan kat bilik keje nye kalau² ade anak kucen kat situ...
Sbb dlm bbrp mggu lps ade sekor ibu kucen terberanak dlm kotak kat bilik keje tu...
Tapi, cuma ade sekor baby kucen yg mati dlm kotak tu...
Ibu kucen yg sy pggil Aunty tu ntah ke mana dan x tau masih ada lagi ke anak²nya yg lain...
 
Sehinggalah penemuan sekor anak kucen kat atas bumbung umah sy pg tadi...
Dijumpai oleh tukang umah yg kami upah utk buat awning garaj...
Warnanya tabby mcm warna Iyau gak... Jantina kemungkinan jantan...
Mungkin la sbb sy kurg arif psl penentuan jantina anak kucen yg masih kecik ni... hehe...

Sy saspek anak kucen ni anak Aunty sbb hanya Aunty tu je
yg sy tahu yg beranak bbrp mggu lalu...
Tapi, mungkin ade ibu kucen lain yg sy terlepas pandang kot...
Harap maap la kalau sy x perasan... ngee..

Bawah ni antara gambar² anak kucen tu yg dpt sy ambil...
Tu pun capture dr video yg sy rakam tghari tadi...




Maaf ek kot gmbr² ni kurg sharp dan kurg jelas sbb di'capture' dr video...
Sy x dpt ambil foto statiknya sbb dia x nak pndg kamera dan asyik nangis je...
Wat mase ni sy perlu la jage dia sbb sejak jumpa tadi Aunty tu x kelihatan pun...
Aunty tu sewaktu tgh bunting slalu singgah makan kat umah sy...
Tapi, sejak beranak dia da jarang² dtg sini...
Kdg² nmpk gak kelibat dia selang 2 umah dr umah sy ni...

Harap² si kecik yg lom bernama ni selesa la duk dgn kami sementara menanti
kepulangan Aunty...

Selasa, 19 Julai 2011

sAjE cOrEt-cOrEt

Salam...

Lama dah kan x hapdet blog ni...
Ntah dah bersemak bersawang bagai agaknye... huhu~
Sbnrnya mmg agak sukar bg seorg blogger novis spt sy ni...
Dgn nak pikir² cari idea best utk hapdet... Nak pikir² gak cara nak menghias blog ni bagi cantik, menarik, tertarik, kau mmg de bommm... ahaks!

Bebudak terjal kat umah ni sihat² je mcm biasa...
Makin lincah n nakal memasing...
Riuh rendah la umah ni mcm ade 10 org budak kecik lagaknye... hoho~
Tu baru 2 hekor, belum berhekor² atau berhorang² lg tu... uhuhu~


credit to En. Gugel


Lagi seminggu lbh lg dah nak masuk bln Abg Madan Ramadhan...
Masuk bln puasa thn ni genap la 9 thn perkenalan sy n en somi terchenta... ^_^
Kami memula berkenalan pd Ramadhan 1423H melalui alam siber...
Alhamdulillah... mungkin berkat bln Ramadhan, ukhwah yg terbina sejak sekian lama ni masih kukuh bertahan sampai kini n mudah²an hingga hujung nyawa... 
~
~
~
~
~
~
InsyaAllah, amin...

credit to En. Gugel

Jumaat, 17 Jun 2011

NoRa eLeiYaU....?

Salam...

Semalam cite Nora Elena episod last kan?
Korg tngk x? So, pe komen korg?
Ce cite... Ce cite... Sbb sy x tngk la smlm... hihu~

So, sejak sehari dua hari lps, sy start la follow cite tu dr web...
Memula tngk kat blog ni [Nora Elena Full Episode] tp dipecahkan part by part utk 1 episod tu
so agak leceh sikit la nak nengoknye...
Then, sy tngk kat tonton plak... Ok la, sbb cuma dipecahkan episode by episode je...
Stakat post ni dipublish, sy da tngk sampai episod 10...
Ade lg 15 episod lg la bakal dihabiskan dlm sehari dua ni.. hehe...
(nampak sgt sy x de keje kan? Mmg tgh x de keje pun... Jgn jeles... hihi...)

credit to: www.info.darxniq.com
Stakat yg sy tngk ni citer dia menarik gak...
Mungkin sy agak ketinggalan ketapi kot tp kira ok gak la sbb leh layan slow² cite ni...
Bila ade cite² menarik, sy mmg agak mhayati ye cite itu... =P
Tak kira la drama ke, movie ke, sinetron ke, malah novel pun camtu gak...
Mmg cukup mhayati n lmbt abis... ekeke...

Cite ni ramai yg sdia maklum, diadaptasikan dr novel "Kasih Yang Suci" karya Meen Zulaikha...
Sy ade novel tu baru je beli bbrp mggu lps  dr seorg rakan yg mjual
novel² terpakainya dgn sparuh harga...
Kebetulan je sy beli novel tu utk tmbh² koleksi novel sy...
Tak perasan lak novel tu cite Nora Elena ni mase nak beli...
Da beli baru perasan lps ade kawan yg bgtahu... =)
Novel tu pun sy x abis bace lg... Maklum la, nak mhayati... ehehe...


|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
\/

Mami ni asik layan Nora Elena je... Bila nak layan NORA ELEIYAU ni...? huhu~

*NORA ELEIYAU???? apakaahhhh??? =="


Khamis, 2 Jun 2011

dAh FaHaM sAnGaT dAhhHHHH !!

Salam...

Hari Selasa lps (31/05/2011) sy ngan encik somi anta Oghen gi cucuk vaksin buat pertama kali...
Bwk Oghen sorg je... Iyau lak kena tinggal duk ontok2 kat umah...
Spjg² jln ke vet tu melalak je kejenye si Oghen tu... hihi...
Mungkin takut naik kete la tu sampai nangis²...
So, mami nye ni pun nyanyi² la kat Oghen lagu Miauw Miauw...
Tapi, makin kuat dia melalak lagi ade la... uhuhu...

Sampai² je kat vet terus dia senyap... Terhidu sana, terhidu sini...
Padahal bkn kali pertama dia dtg situ... 
1st time aritu mase anta vaksin si Iyau 2 minggu sblm tu...
Mase tu doc cuma bg ubat cacing je kat Oghen... Pastu timbang la skali... Berat 800g je...
Kali ni timbang balik, naik la 200g lagi jadi 1kg... Tapi bila dukung rase mcm ringan je... hoho..

Mase operasi cucuk montot Oghen blangsung (hehe... pdhal bkn cuk montot pun...), 
kedengaran la suara tangisan nyaring dr bilik sblh... 
Rupa²nya ade 3 anak kucen... Kecik sgt²... Pbantu doc tgh nyusukan guna botol susu...
Doc ckp anak² kucen tu dibuang kat depan sekolah tanpa ibu... 
Umo lak dlm sminggu n lom bukak mata pun lagi mase dibuang...
Alahai... keciannye... camne la bebudak tu nak survive tanpa susu n perhatian ibunya...
Uhuk³... sedih tul....

Emm.. tak semua org leh rasa sensitif dgn hal ni... 
Ye, mmg kucen tu hanya sekadar haiwan n bkn anak org pun...
Tu yg ade org tanpa rase bsalah sesuka hati je nak buang kan... Ish!! Kejamnye...
Tapi kucen pun makhluk bernyawa gak... makhluk ciptaan Allah gak...
Diorg pun berhak hidup n bkongsi nikmat hidup bsama2 ngan kita manusia...

Dan, mesti ade punya la mulut² yg tak brp wangi out there yg akan mengutuk² 
bila bace entry yg semacam ini kan...
Dah faham sgt dahhhh.... huhu...

=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=
=

Ha'ah kan mami... dah faham sgt dahhhhh....


Tul tu mami... dah faham sgtttt... Tp x fhm la nape mami kurung Iyau 
dlm bakul baju mucuk ni???



**Haaaaa... yg tu sbb Iyau terjal sgt... 
suka geget2 Oghen...
Err... tak kejam kan? hik³

Selasa, 31 Mei 2011

SeSi BeRaMaS MeSrA~ sYiOk GiLeRRrrrr.. !!

Salam...

29/5/11 (Ahad) lepas, sy ke Bandar Baru Bangi...
Gi attend majlis Honey Pet Shoppe 1st Birthday Bash...
Encik somi yg tlg anta kebetulan mmg nak ke Bangi utk anta adiknye balik ke kolej...
Sy ajak juga encik somi n adiknye join skali event tu...
Tngk2 sy kena tinggal sorg2 kat situ... he he he...

Programnya ok jugak n penuh informasi bkaitan pjagaan pets...
W/pun sy dtg dah hampir nak ke tghari n tpakse pulang awal, tp dpt gak la join bbrp
aktiviti spt makan2, borak2 n bgambar2 sambil bkenal2an ngan guest yg ade... he he...

Sy pun mmg dah bhajat sgt nak jumpa ngan kengkawan kucen yg sy kenal mlalui blog n FB...
Sbb sblm2 ni pun ramai yg dah jemput sy utk 'gader2' sambil makan2...
Alhamdulillah, akhirnya dpt gak jumpe TeD|, SS, cikgu GTHansMarie, ChikaMami,
 kak EB, BellaYana n Leaya... n bkenalan gak dgn LizaWanie n ramai lg kwn2 baru aritu...

Jom kita layan gmbr2 yg ade....

(Sori TeD|, cilok pic hang ek... TQ...)


Yummy yummy la kek ni...


Ade pulut bentuk kucen hasil tngn Kak E...


  
 Orangey Yellowy cuppies...

 
 Deretan kek yg ade...


 Kek ni leh dimakan x...? =)


Terpilih dpt lucky draw... TQ Honey Pet Shoppe =D


 Baby Kitties dr HVC n KTAJ....


 Iyau dok hidu2 mende kiut tu... hehe~


Oghen lak nak makan Orangey Kitty ni... hik hik~



** Terima kasih daun keladi...
Panjang Umo kita jumpe lagi....  =^_^=

Isnin, 23 Mei 2011

TiDaK SeSeKaLi !!

Salam...

Idup sbg suri ati kanda umah ni adekala sonok, adekala kurg sonok gak...
Yg sonok nye x yah pening2 pale pikir keje2 opis yg mlambak2 tu...
Tp yg x sonok eh sbb x de income senirik mcm org lain...

Bila tngk poket sendiri dah semakin kempis, terpikir gak nak keje...
Tp manjang mintak keje, manjang gak la x dpt2...
Ntah mana lack nye x tau la...

Bila tngk savings pun makin susut, sebak je rase ati...
Mata pun sikiiiiiitttt je lg nak pecah empangannye... huu~

isk... isk...

"Ko ade cik abg... dia leh sapot ko..." 
Biasa da dengar camtu dr mulut kengkawan...
Mmg ye ade cik abg... Tp bila time cik abg sesak gak, camne nak tlg??
Alamat eh... x dapek den nak nolong dooo... hu~

Tak semua org faham keadaan kita...
Bkn semua org gak yg mampu nak tlg kita...
Tp semua tu tak kan sesekali mlemahkn mahupun mlemaskn smgt kami...

YEAHH! TIDAK SESEKALI... ^_^

Senyum... tak pelu kata ape2...